Egyes fák törzsének egészségi vizsgálata

Erdei kirándulóhelyek mentén, arborétumokban, illetve közterületeken egyaránt állhatnak olyan faegyedek, amelyek megromlott egészségi állapotukból kifolyólag veszélyt jelenthetnek vagyontárgyainkra, vagy akár életünkre is. A balesetek bekövetkezését gyakran a fák gyökfőjének vagy törzsének kívülről nem látható korhadása okozza. Különösen fontos lehet azon fák vizsgálata, ahol külső jel is utal a faanyag károsodottságára (odú, gomba termőtest, nedvfolyás, stb.). A Fakopp 3D Akusztikus Tomográf segítségével kollégáink roncsolás-mentesen végzik a faegyedek törzsének elemzését, azaz nem szükséges a törzsből mintát venni, vagy egyes törzseket próba gyanánt kidönteni. Az alkalmazott technológia a hang belső terjedési sebességének mérésén alapszik. A vizsgálat során, a törzs kerületén elhelyezett szenzorokra koppintunk, mialatt a műszer méri az egyes szenzorok közötti terjedési időket. Ahol a törzsön belül károsodott részek, üregek találhatóak, ott alacsonyabb sebességértékek jellemzőek. A belső elváltozások ilyen módon könnyen kimutathatóak. A különböző magasságokban végzett mérésekből a törzs belső szerkezetét bemutató háromdimenziós modell is megalkotható.

A fa méreti jellemzőinek ismeretében, valamint a belső korhadt-, vagy üreges részek feltérképezésével a törzs állékonyságára következtetéseket tehetünk. A fával kapcsolatos további kezelésekről ennek ismeretében hozhatunk döntést.

 

A vizsgálatokat díj ellenében végezzük. A szolgáltatásról bővebb információ, illetve árajánlat az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Kámpel József
kampel.jozsef[kukac]erti.naik.hu
+36 30 584-4435

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.