DNS alapú vizsgálatok az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében

Magyarországon a falopás mértékének nagyságára csak becsléseink vannak. Pénzben kifejezve több száz-millió forintos kárról beszélhetünk, de az illegális fakitermelés, anyagiakban kifejezhető kártétel mellett, gyakran jelentős értékű természetkárosítással is együtt jár. Az elkövetéseket tekintve az összes esetnek csak töredékét sikerül felderíteni, elsősorban azért, mert a tettenérésen kívül eddig alig állt rendelkezésre perdöntő bizonyítási lehetőség a rendőrség számára.
A NAIK Erdészeti Tudományos Intézet sárvári genetikai laboratóriumában használt módszerek segítségével akár 2-3 évig száradó, napsugárzásnak kitett faanyagból is képesek vagyunk DNS-t kivonni és ebből egyedazonosítást végezni az alábbi fafajok esetében: tölgy, bükk, akác, kőris, juhar, cseresznye, körte, éger, fűz, dió.

Konkrét gyanú esetén az erdőterületen visszamaradt tuskókból és a lefoglalt faanyagból vett minták DNS alapú összehasonlítása lehetőséget biztosít a falopások bizonyítására. Igazolnunk kell, hogy a vizsgált tuskók közül legalább egy genetikai ujjlenyomata megegyezik az eltulajdonított faanyagból vett minta genetikai ujjlenyomatával. A faegyedekre jellemző egyedi DNS mintázat összehasonlítása alapján tehát minden kétséget kizáróan meghatározható egy-egy sarang, teherautó szállítmány, vagy akár aprítékhalom eredete.

Mi a rendőrség feladata?

  • Konkrét gyanú esetén, a lopás helyszínén minden egyes kivágott fa tuskójából mintát venni (kb. 5-10 cm3) a kéreg alatti állományból.
  • Lehetőség szerint a helyi erdész segítségével a lopott egyedek fafaját meghatározni.
  • A gyanúsítottnál lefoglalt rönkökből (vagy már felhasogatott faanyagból) 3 db mintát begyűjteni, szintén a kéreg alatti állományból. A mintát mind a tuskó, mind a lefoglalt faanyag esetén egészséges, korhadás mentes farészből szükséges gyűjteni. 
  • A mintákat egyesével bezacskózni, sorszámmal ellátni, a fafaj nevét és a mintavétel helyszínét feltüntetni (a mintákat célszerű papírzacskóban tárolni, a befülledés elkerülése érdekében)
  • A mintavételt követően a tasakokat lehetőség szerint hűtőszekrényben fagypont feletti hőmérsékleten tárolni, és lehetőleg minél hamarabb eljuttatni a laborba.

Címünk:

9600 Sárvár, Várkerület 30/A.
NAIK ERTI Genetikai Laboratórium
 

A vizsgálat költségei

  • Anyag és munkadíj: 4.500 Ft + ÁFA / minta
  • Szakértői vélemény elkészítése: 4.000 Ft + ÁFA / eset

Nagyobb mintaszám esetén egyedi díjszabásra van lehetőség.


A szolgáltatásról bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:
info[kukac]erti.naik.hu
+36 (95) 520-866
+36 (95) 520-871
+36 (95) 320-070

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.