Szolgáltatások

A legkorszerűbb PCR alapú technikákat alkalmazó genetikai laboratóriumunkban külső megbízásra DNS alapú vizsgálatokat végzünk az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében.

Erdei kirándulóhelyek mentén, arborétumokban, illetve közterületeken egyaránt állhatnak olyan faegyedek, amelyek megromlott egészségi állapotukból kifolyólag veszélyt jelenthetnek vagyontárgyainkra, vagy akár életünkre is. A balesetek bekövetkezését gyakran a fák gyökfőjének vagy törzsének kívülről nem látható korhadása okozza. A Fakopp 3D Akusztikus Tomográf segítségével kollégáink roncsolás-mentesen végzik a faegyedek törzsének elemzését.

Az Agrárminisztérium és a MEGOSZ közreműködésével 2020/21. évre aktualizáltuk az erdősítések létrehozási költségérték táblázatait.

A terepen begyűjtött beteg növényi részekből mikológiai és rovartani laboratóriumunkban a kórokozók kitenyésztését, a különféle patogének illetve a befogott károsítók pontos meghatározását végezzük el.

A portál küldetése, hogy az erdőkhöz kapcsolódó kérdésekben térinformatikai alapú tudásforrás legyen.

Intézetünk fontosnak tartja kutatási eredményeink publikációk formájában történő rendszeres közzétételét. A legfrissebb megjelenésekről hírt adunk az erdészeti médiában is. Kiadványaink megrendelhetők, az aktuális készletről kérésre tájékoztatást küldünk.

A csapadék (pH, vezetőképesség, lúgosság, ill. anion és kation mennyiségi meghatározása), növényi részek (C, N, S, ill. összes Ca, Mg, K, Na, Fe, Cu, Zn, Ni, Pb, Mn és a P elemek meghatározása) és talaj (talajfizikai és szervetlen talajkémiai mérések széles paramétertartományában) vizsgálatára specializálódott ökológiai laboratóriumunk külső megrendelések teljesítését is vállalja. Az elemzések eredményeinek kiértékelését mérnök szakértőink végzik.

A Bajti Nemesítő Telepen nyár és fűz fajták szaporítóanyag termelését és forgalmazását végezzük erdőgazdálkodók és a fás szárú energetikai ültetvényt létesítők számára. Kínálatunkban megtalálhatók a hazai köztermesztésben lévő, az ERTI fajtafenntartása alá tartozó nemesnyár és fűz fajták, valamint fajtajelöltek, illetve olyan, laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzött tisztán fekete nyár klónok, melyek természetvédelmi oltalom alatt álló területeken nemesnyár ültetvények felújítására ajánlhatók.

Erdőtelepítéseket, ill. fás szárú energetikai ültetvények létesítését megelőzően, a területek ökológiai adottságainak megállapításához megrendelőink számára termőhely-feltárást végzünk, mely helyszíni talajszelvény elemzésből és laboratóriumi vizsgálatból áll. Az eredmények alapján termőhelyfeltárási szakvéleményt készítünk, melyben javaslatot teszünk a telepítésre leginkább alkalmas fajokat, illetve fajtákat illetően is.

A püspökladányi ökotábor számos érdekes erdei iskolai és ökoturisztikai programmal várja iskolás csoportok jelentkezését. Honlapunkon tájékozódhat a foglaltsági adatokról, illetve egy űrlap kitöltését követően jelentkezhet csoportjával a táborba.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.