Nemzetközi tölgycsipkéspoloska workshop
2019. július 30., kedd, 16:33

Az idegenhonos, inváziós fajok megtelepedése és terjedése erdeinkben igen súlyos hatású lehet, különösen, ha nagy területet elfoglaló, gazdasági és ökológiai szempontból is jelentős fafajokat is érint.

Az amerikai származású tölgycsipkéspoloska (Corythucha arcuata) inváziója éppen ilyen. Európában először 2000-ben észlelték Észak-Olaszországban, majd 2002-ben Törökországban is feltűnt. Közel egy évtized „hallgatás”után (valószínűleg a törökországi gócból kiindulva) gyors terjeszkedésbe kezdett észak és nyugati irányban. Magyarországon 2013-ban észleltük először a Szarvasi Arborétumban, mára már az ország túlnyomó részét elözönlötte. Valamennyi honos tölgyfajunk megfelelő tápnövénye lehet. Tömeges fellépése korai elszíneződést, lombszáradást és lombhullást okoz (akár már június végén). Az erősen fertőzött állományok területe hazánkban meghaladja a tízezres, Európa-szerte pedig a százezres nagyságrendet. A tölgyekre gyakorolt hatásait egyelőre nem ismerjük (őshazájában is alig van információ a fajjal kapcsolatban), de okkal feltételezhető, hogy a megtámadott faegyedek, illetve állományok növekedésére, egészségi állapotára is jelentős hatást gyakorol. Előzetes eredményeink szerint a tölgyekhez kötődő kiemelkedően fajgazdag életközösségekre is jelentős negatív hatással van.

A probléma súlyát és földrajzi vonatkozásait figyelembe véve a NAIK ERTI Erdővédelmi Osztálya nemzetközi workshopot rendezett július 23 és 26 között, aminek a Mecsekerdő Zrt adott otthont. A rendezvényen hét országból mintegy 20 szakember vett részt. A fajjal kapcsolatos ismereteket összefoglaló előadásokon túl félnapos látogatás a Sellyei Erdészet tölgyeseibe (az egyik leginkább fertőzött terület), illetve egynapos horvátországi tanulmányút (a szlavóniai Vinkovci Erdőgazdaság területére) egészítette ki a programot.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a csipkéspoloska további terjedése, illetve tömegszaporodásai komoly veszélyt jelenthetnek tölgyeseinkre nézve. Továbbá abban is, hogy a lehetséges megoldások kutatására kiterjedt és élénk nemzetközi együttműködést szükséges.

 

Fényképek (©NAIK ERTI Erdővédelmi Osztály):

01:       Tölgycsipkéspoloska (Corythucha arcuata)

 

02:       Az erős fertőzés miatt elszíneződött kocsányos tölgyek. A zöld faegyedek kőrisek.

 

03:       A workshop résztvevői a bogdásai „óriástölgy” törzse előtt.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.