Marokkói tanulmányút
2017. április 24., hétfő, 12:30

Dr. Somogyi Norbert, a NAIK általános főigazgató-helyettese és Dr. Borovics Attila, a NAIK ERTI igazgatója a közelmúltban Marokkóban járt tanulmányúton; az együttműködési lehetőségekről egyetemeken és kutatóintézetekben folytattak tárgyalásokat.

École nationale forestière d'ingénieurs (ENFI; Nemzeti Erdőmérnöki Kar)

Az 1968-ban alapított intézmény az egyetlen erdőmérnök-képző intézmény Marokkóban, sőt szinte egész Afrikában, a képzés nyelve a francia. Az iskola sajátossága a 2+4 éves képzés, ahol az első két év alapképzését a hallgatók két másik felsőoktatási intézményben, az Institut Agronomique Hassan II-ben (Rabat) vagy az École Nationale Agronomique-ban (Meknès) teljesítik. Érdekesség, hogy míg tíz évvel ezelőtt lányok még nem jelentkezhettek, mára már arányuk eléri a 10%-ot, és ez folyamatosan növekszik. A végzettek nem csak erdőmérnöki diplomát kapnak, de egyben tartalékos tisztként hagyják el az iskolát.
 

Hagymaszedők Meknes és Ifrane között
 

Az ENFI oktatóival és kutatóival folytatott szakmai megbeszélésen elhangzott, hogy a klímaváltozás Marokkóban is tetten érhető, ugyan az éves csapadék egyelőre még nem változik jelentősen, de az eloszlása igen, elsősorban az eddig sem jelentős nyári csapadék mennyisége csökken észrevehetően. Nagyon nagy problémát jelent az emberi tevékenység, véleményük szerint ennek során 3-5-ször nagyobb mértékben termelik ki a természeti erőforrásokat, mint valaha.

Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II (IAV; Rabati Agronómiai és Állatorvosi Kar)

Az iskola profiljába az oktatás mellett a kutatás és fejlesztés is szervesen beletartozik, a képzésben pedig az alap/mester/PhD diploma mellett technikusi (két éves képzés) oklevelet is kiadnak.

Az oktatást-kutatást 22 multidiszciplináris kutatási egység és 21 tanszék segíti, az infrastruktúrát laborok, több kísérleti állomás, állatkórház, valamint a japán segítséggel megépített mezőgazdasági gépesítési továbbképzési centrum és egy élelmiszeripari technológiai centrum segíti. Aktív részesei a mezőgazdasági szaktanácsadásnak, számos szervezettel és több tárcával állnak ennek érdekében partneri vagy szerződéses kapcsolatban.
 

Különböző olajminták az INRA élelmiszer-laboratóriumában Meknesben
 

École Nationale Agronomique de Meknès (ENA; Meknès-i Mezőgazdaság-tudományi Kar)

Az intézményt 1942-ben alapították az afrikai kontinens első agrármérnök-képző intézeteként. Talán az egyik „legkeresettebb” oktatási intézmény a jelentkezők körében, az évi 120 helyre 20-22 ezer hallgató jelentkezik.

Az egyes félévek akár 25-60%-a is lehet szakmai gyakorlat, amit azzal igyekeznek még hatékonyabbá tenni, hogy gyakorló szakembereket is igyekeznek bevonni az oktatásba.

Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) Regionális Kutatási Központ,Meknès

A központ a régió adottságaihoz igazodva elsősorban gyümölcstermesztésre és szántóföldi kultúrákra szakosodott. A területre éves szinten 4-500 mm csapadék a jellemző (észak felé több, délre kevesebb eső esik, a közeli Középső-Atlasz déli oldala pedig már szinte sivatag). A talajadottságok kimondottan jók, viszont mivel a csapadék zöme november és március között hullik, a vegetációs idő kifejezetten rövid.
 

Az agrár-élelmiszeripari pólus bejárata Meknesben
 

Centre de Recherche Forestière (CRF; Országos Erdészeti Kutatóközpont)

A CRF részéről kifejezett érdeklődés mutatkozik a magyarországi atlaszcédrus-populációk iránt. Ezek az állományok egy, az eredeti élőhelyhez képest szárazabb és hidegebb klímához alkalmazkodtak, így a marokkói partnerek számára kifejezetten érdekesek lehetnek a klímaváltozással szembeni fölkészülésben.

Haut-Commissariat aux Eaux et Forêts et à la Lutte Contre la Désertification(HCEFLCD; Vízügyi, Erdészeti és Elsivatagosodás Elleni Főhivatal) Regionális Központja, Fès

A regionális központ által kezelt terület nagysága 40.075 km2, ami az ország területének 5,7%-a. Ezen 4,2 millió ember él, a népsűrűség 106 lakos/ km2 (az országos átlag 48 fő/ km2), 60%-uk városi.

A régióban folytatott erdőtelepítésekhez szükséges növényanyagot a szolgálat egy kisebb, saját tulajdonú faiskolában nevelteti meg. A gazdák részére előállított növényanyag zöme ciprus, míg az állami telepítésekhez tuja, atlaszciprus és szentjánoskenyér készül. A Főhivatalhoz tartozik a természetes vizek halállományának monitorozása, fönntartása, ezt szolgálja többek között a Meknès közeli pisztrángnevelő telep is – a sebes pisztrángot Marokkóban őshonos fajként tartják nyilván.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.