Püspökladányi Arborétum

Látnivalók

Az Arborétum növényállománya közül kiemelkedő jelentőségűek az Ulmus Pumila cv. ’Puszta’, Lonicera, Cotoneaster, Ligustrum, Taxus, Juniperus, Acer, Corylus, Rosa, Prunus, Mahonia, Vi-burnum, Crataegus, Fraxinus fajok, amelyek természetes úton is szaporodnak. A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, vagy a különleges vasfa, iráni varázsfa vagy japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk. Az Arborétumban található esőbeálló és egy kilátó, melynek magassága 16 m. A felső szintről K-i és D-i irányba nyílik szép kilátás. Az arborétum két tavában élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári illetve a szibériai nőszirom. Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125-dik évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát bemutató kiállítás látható. Számos rendezvény és vetélkedő kerül lebonyolításra a Farkasszigetben, ilyen a nemzetközi jelentőségű, több állami elismerésben is részesített Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor, a kistérségi jelentőségű Madarak és Fák Napja, vagy az országos jelentőséggel bíró 3D íjászverseny. Az arborétumba látogatók számára kialakítottunk egy 3,7 km hosszú erdei futópályát. 2014-ben az országos és helyi méhészegyesülettel közösen egy méhészeti szabadtéri bemutatóhelyet hoztunk létre, ahol látogatóink a méhészet történetével, és a méhek életével ismertető táblák és bemutatók segítségével ismerkedhetnek meg.

 A Püspökladány-Farkasszigeti Arborétumban működik a Tury Elemér Ökotábor.

Történet

A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások keretében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termőhelyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje-fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt. Ezért az arborétum egyik részét erdőszerűen telepítették, 2 x 2 m-es hálózatban, többszintesen, sűrűn és elegyesen. A mintegy kéthektáros egykori szántóterületen akkor 1290 faj, fajta és változat került telepítésre. A létesítés óta eltelt idő alatt teljesen záródó állományban mára 450 fa- és cserjefaj maradt az alapállományból. Az Arborétum 1988-ban 8 hektárra bővült.

Ökológia

Az arborétum talaja igen változatos. Kisebb foltokban már a felszín alapján is azonosítható a réti szolonyec szikes talaj, nagyobb foltokban a szolonyecesedő réti vagy réti csernozjom talaj a jellemző. A területre jellemző ősnövényzet: a rosszabb minőségű területrészeken Festuca pseudovina - Achillea setacea asszociáció, a jobb minőségű területrészeken Lolium perenne - Cynodon dactylon - Poa angustifolia asszociáció. Az arborétum földrajzi fekvése: északi szélesség 47° 19'; keleti hosszúság 21° 09'. A tengerszint feletti magasság 89 m. Az átlagos évi középhőmérséklet 10,2°C, az eddigi legalacsonyabb hőmérséklet -31,5°C, a legmagasabb pedig +40,4°C volt. A nyár második felében csaknem minden évben törvényszerűen aszályos időszak következik be. Ilyenkor a levegő hőmérséklete tartósan 25°C fölé emelkedik, a relatív páratartalom pedig 40% alá süllyed. Az átlagos évi csapadék 525 mm, általában május és június a legcsapadékosabb.

Püspökladányi meteorológiai adatok

Kutatás

Az Arborétum területén található az Erdészeti Tudományos Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az alföldfásítás úttörője volt. Kaán Károly kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál szobra, aki a biológiai tudományok doktora volt. Őt tekintjük a magyar erdészeti ökológia megalapítójának. Magyar Pál volt a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője. A Bemutatóházhoz vezető út mellett áll Tury Elemér szobra, aki a II. világháború előtt és után, egészen 1963-ig vezette a telepen folyó kísérleteket.

Nyitvatartás

H-Cs: 8:00 - 16:00
P: 8:00 - 13:00
Gyalogosan bármikor
Belépőjegy nincs

Kapcsolat

Rásó János
raso.janos[kukac]erti.naik.hu
06 (54) 451-169

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.